Marea sărbătoare a Învierii Domnului vine, la noi, românii, parcă pentru a nu lăsa cununile de spini şi mărăcini să ne strivească sufletele.
În ciuda atacurilor cu suliţe în coaste, pentru a vedea dacă am murit cu adevărat, în ciuda piroanelor care ne sunt bătute în mâini şi în picioare, ne încăpăţânăm să înviem şi noi, împreună cu Domnul nostru. Cum putem să putrezim noi când El a înviat pentru noi?
citește articolul
Pe 24 aprilie se împlinesc 144 de ani la naşterea părintelui Irineu Mihălcescu, personalitate proeminentă a teologiei ortodoxe române şi a culturii din vremea sa, unul dintre cei mai mari dogmatişti ai Bisericii Ortodoxe Române.
Despre marele mitropolit şi om de cultură Irineu Mihălcescu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune că a fost „un mare apărător al credinţei creştine în general, al credinţei ortodoxe în special, un mare educator şi un mare iubitor de viaţă liturgică şi de misiune ortodoxă“.
citește articolul
”Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.” (Ioan 8, 12)
Nu fără tâlc duminica premergătoare Învierii se cheamă ... „a florilor” și nu fără sens în vinerea patimilor sărutăm icoana punerii în mormânt și trecem pe sub aceasta, lăsând pe trupul Celui răstignit câteva fire de zambile, narcise sau garoafe. La lecția despre Înviere, floarea îl surclasează net pe cel mai iscusit dintre predicatori, câtă vreme firava plantă tocmai a aplicat aievea învierea asupra sa, în vreme ce vorbitorul se străduiește de regulă să aplice Învierea asupra celorlalți, motiv pentru care, uneori, cuvintele lui - despre Înviere, nu despre altceva - sună a doagă și emană miros de hoit.
citește articolul
Mecanismele biocelulare ale postului negru precum şi procesele intime de la nivelul ţesuturilor susţin validitatea utilizării acestei terapii în bolile grave.
Postul negru modifică neurochimia cerebrală şi activitatea reţelelor neuronale în sensul optimizării funcţiei creierului şi a metabolismului energetic.
citește articolul