Sute de activiștii ortodocși ai mișcării „De 40 de ori câte 40" (cu referire la numărul de biserici din Moscova, în fosta Rusie) au protestat în data de 1 august împotriva filmului intitulat „Matilda“, al cărui scenariu tratează, în mod calomnios, tinereţea Ţarului Nicolae al II-lea. „Astăzi, credincioșii ortodocși au protestat cu pancarte, împotriva filmului «Matilda», în fața principalelor clădiri publice, a Ministerului Culturii, Dumei de Stat, Administrației Prezidențiale, Biroului Procurorului, Directorului de studio Alexei Ucitel din Sankt-Petersburg și a Fondului Cinematografic din Moscova", a declarat un reprezentant al mișcării. Coordonatorul acesteia, Andre Kormuchin, a anunțat anterior că mai multe manifestaţii au fost planificate în fata agențiilor cu autoritate în luarea de decizii privind acest film. Filmul este dedicat povestei vieții balerinei Matilda Kscensinka, legată de viitorul Ţar şi Martir Sfânt Nicolae al II-lea. Rolul principal este jucat de actrița poloneză Mikhalina Olshansky, iar cea a Tareviciului, viitorul țar, de către un german, Lars Eidinger. Criticii susţin că filmul nu este exact din punct de vedere istoric, modificând adevărul despre Ţarul pios și sfânt. Pe pancarte se putea citi: „Nu vă atingeți de Ţarul rus!", "Ortodoxia a construit Rusia, Matilda a distrus-o...", "Vladimir Vladimirovici [Putin], protejează Rusia!", sau versetul biblic “Nu vă atingeţi de unşii Mei" (Psalm 104,15). „Noi nu suntem împotriva lui Alexei Ucitel; suntem împotriva unui film hulitor care insultă un țar sfânt, istoria și credinţa credincioșilor ortodocși de pe ţinut rusesc", a declarat unul dintre organizatori. Primul film este programat pentru redare pe 6 octombrie, la Teatrul Mariinsky din Sankt-Petersburg, în timp ce proiectarea sa generală este programată la sfârșitul lunii octombrie. (LONews)
Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îndeamnă credincioşii la rugăciune, disciplină şi unitate bisericească în primul mesaj adresat credincioşilor din ţară, după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii scandaloase legate de comportamentul unor clerici ortodocşi. Patriarhul BOR le prezintă scuze credincioşilor pentru „tulburarea” provocată în societate de abaterile de la morala creştină săvârşite de unii clerici pe care îi păstoreşte. „Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină. […] Este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”, se arată într-un comunicat de presă emis de Patriarhia Română vineri, 28 iulie. Potrivit documentului citat, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a BOR, în cadrul căreia au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi. Feţele bisericeşti au concluzionat după analizarea prevederilor că, atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată, trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor. Propunerile în acest sens vor fi analizate în zilele de 17 şi 18 august, când este convocat Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Comunicatul trimis de BOR vine după ce au ieşit la iveală două scandaluri sexuale în care sunt implicaţi mai mulţi preoţi. (adevărul.ro).
Între 3 şi 6 august a avut loc la Cluj festivalul Untold, la care au participat 330.000 de oameni din ţară şi din toate colţurile lumii, fiind înregistrate încasări de zeci de milioane de euro. Un preot ortodox din Cluj-Napoca, Claudiu Melean, se numără printre puţinii care au avut curajul unei opinii critice faţă de cele întâmplate pe scenele şi pe lângă scenele festivalului: „Până când ne veţi batjocori credinţa cu Untold-ul închinat lui satan? Până când o tot jigniti pe Maica Domnului şi credincioşii care-i cinstesc Adormirea? De ce ne întunecaţi cu o sărbătoare a întunericului tocmai în sărbătoarea luminii taborice? Dacă nu vă e ruşine de mulţimea de oameni pe care îi obligaţi să ia parte la zgomotul vostru, măcar de Dumnezeu să vă temeţi! Ne-am săturat de festivalurile drăceşti pline de alcool, tutun, droguri, sex şi zgomot în care vă închinaţi nenumitului aducându-i ofrandă energiile voastre”, a scris preotul pe pagina sa de Facebook. „Înţelegeţi odată că noi avem alt Dumnezeu. Până când noi să tot tăcem şi voi să ne tot insultaţi? Noi n-avem ţinte şi dorinte ce pun pe alţii suferinte. Voi de ce aveti? De ce stresaţi populaţia Clujului? De ce nu vă e milă de copiii din Spitalul de lângă parc? De ce râdeţi de bătrânii care nu pot dormi în tot Clujul din cauza voastră? De ce trebuie să fugim din faţa voastră ca să fie bine? Oare paguba spirituală, socială, psihică, energetică, ş.a. nu e mult mai mare chiar decât câştigul financiar al celor puţini? Aţi spurcat oraşul nostru cu poluarea fonică şi spirituală din aceste zile de POST. Va trebui să facem sfeştanie în parcul mare ca să ne mai putem duce copiii!”, a mai scris el. (mediafax)
Aronia este un arbust relativ mic, cu o înălţime de 150-200 cm, originar din regiunile reci ale Americii de Nord, dar plantat des în estul Asiei. Studiat în America încă din anul 2007, fructul s-a clasat pe primul loc privind cantitatea de antioxidanti organici.
Aronia conţine cel mai mare nivel de antociani- pigmentul care le dă culoarea neagră purpurie şi cel mai mare nivel de proantocianidine- superantioxidantul din plantă. Altfel spus, antioxidanţii sunt compuşi chimici din vitaminele,C,E şi alte substanţe găsite în alimente care protejează celulele din corp de efectele nocive ale oxidării. Antioxidanţii luptă împotriva multor boli degenerative, precum cancer, boli cerebro-vasculare şi ajută la încetinirea îmbătrânirii, în general. Informaţia trebuie înteleasă echilibrat, întrucât aronia ca element singular într-o alimentaţie nesănătoasă nu poate deveni cu adevarat un combatant al cancerului. O cantitate de 100 grame de aronia uscată oferă 16,9 grame fibre macro-nutrienţi esenţiali. Fibrele nu sunt digerate imediat şi trec aproape intacte prin tractul digestiv, aceasta fiind una din proprietăţile sale unice. Aronia ofera 35% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Este o recompensă generoasă, întrucât vitamina C susţine producerea de colagen, ajută imunitatea şi reduce inflamaţiile organismului. Conţine şi vitaminele: A, E, K, B9, P, ceea ce înseamnă că oasele vor fi protejate, ochii îşi vor păstra vederea bună, iar pielea va fi sănătoasă. O mână de fructe de aronia este exact ce avem nevoie pentru a preveni răceala. Proprietăţile antivirale ale fructului rezidă din conţinutul crescut al vitaminei C. Cercetările recente confirmă şi efectul împotriva dezvoltării staphylococcus sau escherichia coli. Datorită conţinutului de insulină este recomandat în diabetul zaharat de tip 2, iar 100 grame de fructe asigură necesarul zilnic de acid folic. Din acest motiv este recomandat femeilor care doresc să rămână însărcinate.
citește articolul