Tipul secular preţuieşte tocmai ceea ce tipul creştin dezavuează.
Societăţile statornice şi închegate material şi spiritual produc, de obicei şi la un moment dat, tipuri umane specifice. Anton Dumitriu observă în prefaţa cărţii sale Homo universalis (Ed. Eminescu, Bucureşti, 1990, p. 7 şi urm.) că, de la Răsărit la Apus, marile civilizații au zămislit anumite personaje, reale sau fictive, care transpun în viaţa trăită concepţia respectivelor civilizaţii despre lume şi viaţă.
citește articolul
Despre ISTAF (Das Internationale Stadionfest), competiţia de atletism cu cea mai mare tradiţie şi cel mai numeros public din lume, care an de an aduce pe Olympiastadion Berlin starurile atletismului internaţional, am mai scris şi cu alte ocazii (v. şi nr. 121-122, oct-nov. 2015), revista „Conştiinţa” fiind prezentă pe lista oficială a partenerilor media la mai multe ediţii din ultimii ani.
Un subiect delicat
citește articolul
Dragoste, numele Tău mă trezește,
Nu mă lasă să dorm,
citește articolul
Toamna nu vine doar cu ploi şi nostalgii….
Durerile vertebrale sunt extrem de frecvent întâlnite în practica medicală, reprezentând statistic 6% din solicitările cu care se confruntă medicul. Acestea sunt produse de bolile coloanei vertebrale, precum şi de alte organe şi aparate. Iată aceşti factori: 1. congenitali, cum se întâmplă în spina bifidă şi epifizita vertebrală; 2. traumatici, în fracturile corpurilor vertebrale sau în herniile de disc; 3. inflamatori, asa cum se întâmplă în spondilita ankilozantă sau în sindromul Reiter; 4. factori tumorali întâlniţi în tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale; 5. factori metabolici, întâlniţi în osteoporoză, osteomalacie sau boala Paget; 6. factori degenerativi, întâlniţi în spondiloză sau în discartroză; 7. factori infecţiosi, de pildă morbul lui Pott; 8. factori psihici, reprezentaţi de depresie, stres sau hipocondrie.
citește articolul