Obişnuiesc să numesc cu două cuvinte englezeşti o carte bună… Formula este must have (trebuie procurat / trebuie deţinut)!… Da, există cărţi de tipul must have… Cărţi care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui!… Aici se situează şi cele două cărţi pe care vi le prezint aici, acum…Daniela Şontică, 30 de scriitori români din exil: (1945 – 1989[i] şi Gheorghiţă Ciocioi, Spovedaniile unui pelerin valah în Ortodoxia rusă: prin cenuşa Imperiului roşu[ii]. Ambele cărţi sunt foarte actuale şi vom vedea, pe rând, de ce…
Cei 30 de uriași
citește articolul
Ascultând cu interes discursul marelui regizor Steven Spielberg, care, la primirea Ursului de Aur Onorific pentru întreaga carieră, a declarat în cadrul celei de-a 73-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (16-26 februarie 2023), că acum, în sfârșit, nu îi mai este frică de urși, și parafrazând totodată în gând un celebru titlu de piesă de teatru, m-am surprins întrebându-mă: „Cui îi este frică de... Ursul de Aur?“ Mie, una, cu siguranță că nu!
Printre ”îmblânzitorii de urși”
citește articolul
Jurnalul pictorului mărturisitor Vasile Pascu (ultima parte)
Am ales să închei sumara prezentare a paginilor de “Jurnal” cu cel mai frumos capitol, cel care m-a legat cu sufletul de arta Dlui Vasile Pascu: mănăstirea Recea, din Vrancea, loc binecuvântat, izvor de credință și ascultare așezat în inima dealurilor. Locul în care am auzit vorbindu-se despre Domnia Sa cu recunoștință, deosebit respect și infinită dragoste.
citește articolul
”Îmbrățișarea este o poartă de trecere…”
Fiecare dintre noi dorește să înţeleagă realitatea în care trăieşte, o realitate dublă, fizică şi spirituală, în totalitatea ei, în unitate şi totodată diversitate, în sensul celor scrise de Heraclit, că din cele opuse rezultă cea mai frumoasă armonie.
citește articolul