”Știm noi ce este dragostea?”19.07.2023

Câțiva frați vorbeau despre dragoste și avva Iosif le-a zis: „Oare știm noi ce este dragostea?”. Și l-au dat exemplu pe avva Agathon. Acesta avea un cuțit și a venit la el un frate, care i-a lăudat cuțitul, iar avva nu l-a lăsat să plece până când  n-a luat și cuțitul.

Avva Agathon zicea: „Dacă aș putea găsi un lepros, să-i dau lui trupul meu și eu să-l iau pe-al lui, aș fi tare fericit. Aceasta este iubirea cea desăvârșită”.

citește articolul


Zbateri și abateri de traseuGabriela Băducu 17.07.2023

”În definitiv, cine suntem și ce vrem cu adevărat?”

Iată că a sosit mult așteptata dată de 15 iunie, sfârșitul anului școlar, poate cel mai tumultuos din ultimii ani, precedat de trei săptămâni presărate de incertitudine, nervi întinși la maximum, teama că viitorul tinerilor va fi suspendat. Dar pentru că totul are un final, greva a încetat, anul școlar s-a finalizat, profesorii și-au văzut salariile majorate, ce-i drept nu cu cât și-ar fi dorit, elevii au lacune trecute cu vederea, pentru scopul îndreptățit al dascălilor, iar părinții au rămas cu soldul contului bancar diminuat substanțial, căci meditațiile nu doar că au continuat, ci s-au intensificat în perioada cu pricina. Cu alte cuvinte, un talmel balmeș care nu a adus nicio schimbare învățământului românesc, din ce în ce mai șubrezit. Nu a trecut multă vreme și cadrelor didactice le-au urmat magistrații, la rândul lor intrați în grevă. Ca nu cumva să le sară rândul, medicii au anunțat că vor protesta și ei, că doar dreptul la grevă este garantat prin Constituție. Desigur că, atât dreptul la învățătură, cât și accesul liber la justiție și dreptul la ocrotirea sănătății sunt prevăzute în Legea fundamentală, însă interesele unora ori ale altora sunt mai bine reprezentate, în detrimentul unor categorii sociale care nu au la îndemână decât varianta acceptării.

citește articolul


Despre credință sau cum Dumnezeu devine interlocutorNicușor Nacu 14.07.2023

În urma dialogului cu un prieten ateu (el așa se definește) care mă întreba cum îmi explic și interpretez credința.

Credința poate fi spontană sau act reflexiv. Totuși, nu poți crede oricum, după cum nu o poți face la întâmplare. A crede presupune un crescendo de ordin interior și reflexiv. Pentru cel care crede, obiectul credinței sale rămâne constant la distanță față de orice reflecție care-i este dedicată iar reprezentările relative la obiectul respectiv sunt condiționate de profilul său personal, de cultura care l-a format și de raționamentele care îi angajează credința.

citește articolul


Lovitură de teatruPr. dr. Claudiu Băzăvan 13.07.2023

Sala mare a teatrului era arhiplină. Din clipă în clipă avea să înceapă spectacolul anunțat cu multă vâlvă și gândit de comuniști ca o bătaie de joc la adresa Utreniei Paștilor și a ortodocșilor din localitate. De-a lungul întregii Săptămâni a Patimilor afișe imense și bătătoare la ochi fuseseră expuse în văzul tuturor, în cele mai aglomerate locuri ale orașului.

Slujba de înviere comunistă!

citește articolul

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI