ConversiiFizician dr. Sabina Ene 06.02.2018
”În lume nu există nimic absolut; doar raportarea la divinitate întrevede absolutul.”
”În lume nu există nimic absolut; doar raportarea la divinitate întrevede absolutul.”
Ziceau, despre un frate, că era ispitit către blasfemie, dar se ruşina să spună. Auzise de marii părinţi, se pornea la ei, ca să se mărturisească, dar când ajungea i se făcea ruşine. S-a dus de mai multe şi la avva Pimen. Bătrânul îşi dădea seama că fratele e ros de gânduri şi se întrista că nu vorbeşte. Într-o zi, însă, petrecându-l i-a zis: ,,Iată, de atât timp vii la mine ca să-mi spui ce gânduri te frământă, şi cum ajungi nu mai vrei să mi le spui, ci de fiecare dată pleci la fel de tulburat ca la sosire. Spune-mi, copile, ce-i cu tine?’’. Atunci el i-a zis: ,,Mă ispiteşte demonul blasfemiei şi mi-era ruşine să vorbesc’’. După ce i-a povestit ce şi cum, îndată s-a simţit uşurat. Bătrânul i-a zis: ,,nu te frământa, copile. Ori de câte ori îţi vine acest gând, spune-i : «Nu e treaba mea. Blasfemia ta să cadă asupra ta, Satana, sufletul meu nu vrea aşa ceva». Orice lucru nedorit de suflet durează puţin’’. Şi după ce s-a vindecat fratele, a plecat.
Dacă noi nu i-am da de lucru diavolului, nu credeţi că ar intra în şomaj?... Dar aşa, în condiţia omului de azi, a lumii în care trăim, aproape că nu mai face faţă...
Noi ştim că locul Diavolului este acolo, în iadul nefiinţei. Atunci, de ce nu stă acolo şi umblă pe aici, printre noi, făcându-se ,,prietenul’’ nostru şi ,,tovarăşul’’ nostru de drum? Pentru că noi nu-l lăsăm în pace şi-i dăm de lucru. Ce fericit poate să fie, şi ce trist e Dumnezeul din noi!... Doamne, ce ,,savant’’ (deştept) este Diavolul, şi cât de ,,sărac cu duhul’’ eşti Tu... Cine citeşte, să înţeleagă.
Arheologii israelieni au descoperit vestigiile unei mănăstiri creștine cu o vechime de 1500 de ani, în centrul țării, în apropierea orașului Bet Shemesh. Mănăstirea se remarcă, printre alte descoperiri, datorită un mozaic spectaculos cu păsări și frunze. ”Bogăţia sitului sugerează că acest complex ar fi putut fi un important sit de pelerinaj în regiunea Iudeea-Shephelah (la vest de Ierusalim - n.r.), precizează într-un comunicat Autoritatea Israeliană pentru Antichități. În zona sitului datând din perioada bizantină, arheologii au descoperit vestigiile zidurilor de piatră de dimensiuni impresionante, precum şi elemente arhitecturale realizate din marmură provenind parţial din zona Turciei de astăzi. Printre aceste elemente se numără și baza unui stâlp pe care se poate distinge o cruce şi alte elemente decorative. "Se știa deja că în regiune există mai multe biserici și mănăstiri vechi, dar ce am descoperit aici este conservat în mod remarcabil”, a declarat Benjamin Storchan, conducătorul șantierului arheologic, citat în comunicat. Situl arheologic a fost excavat doar într-o mică măsură până în prezent. Mănăstirea a fost abandonată în secolul al VII-lea din motive încă necunoscute, dar arheologii presupun că locul a fost abandonat în urma invaziei musulmane. Excavările au fost efectuate începând din vara anului 2017, cu ajutorul a mii de tineri voluntari, și au precedat un proiect de extindere a unui cartier al orașului Bet Shemesh. Cercetătorii cred că biserica a fost construită aici, cel mai probabil, pentru faptul că pe acest loc ar putea exista un sfânt martir îngropat, dar nu s-au descoperit, încă, inscripții în acest sens. Autoritățile israeliene nu au luat o decizie cu privire la păstrarea mozaicului în actuala locație sau transferul acestuia în altă parte. (historia.ro)
Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan
Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună
Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu
Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică
Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică
Tentația reprezentării simbolice a Învierii -Nicușor Nacu
Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea
Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună
Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader
Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene
Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru
Servit cu îngeri sau demoni
„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu
Un loc de cinste în ceruri
Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv