Lege strigătoare la cer 26.10.2017

Începând de duminică, 15 octombrie, până sâmbătă, 21 octombrie, clopotele din Grecia sună a jale, timp de trei minute, zilnic, la ora 12, în semn de protest faţă de o nouă lege privind schimbarea de sex. De asemenea, au fost afişate mesaje de protest pe bannere expuse în puncte centrale ale Aegio şi o rezoluție de protest a fost transmisă Președintelui Republicii. In rezolutie, Mitropolitul Ambrosios de Kalavrita caracterizeaza proiectul de lege ca fiind "anti-creștin și anti-elen", vorbind despre o legislație inutilă și solicitând retragerea imediată a legii prin care schimbarea sexului unei persoane se va putea face, printr-o simplă cerere, deja la de vârsta de 15 ani. Mesajul sustine, de asemenea, că noua lege "duce la păcatul abominabil al homosexualității", numind totul o tragedie anti-creștină și biologică. Rezolutia vine cu argumente susţinute de Asociația Psihiatrilor Copiilor şi  Adolescenților, potrivit căreia chiar şi legile ţării recunosc că minorul sub 18 ani nu are încă maturitatea prin care să poată decide ca adult, neputând să răspundă penal pentru faptele sale. "Facem apel la toți politicienii țării noastre să anuleze această lege." - se mai arată în comunicatul Mitropoliei, care îi cheamă pe părinţi să coopereze cu Biserica, în păstrarea eticii și a respectului persoanei umane "în măsura la care Dumnezeu a creat-o". "Nu avem dreptul la autodeterminare sexuală, pentru că este un act de egoism și este o negare a Dumnezeului nostru", se arată în textul rezoluţiei.  (lonews.ro)


Distincţie pentru părintele Mina Dobzeu25.10.2017

Arhimandritul Mina Dobzeu, preotul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, a primit, sâmbătă, 13 octombrie, la vârsta de 96 de ani, distincţia Crucea Moldavă din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la finalul Sfintei Liturghii oficiate de un sobor de preoţi, cu ocazia hramului Sfintei Parascheva. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a ţinut să le mulţumească celor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în temniţele comunista: „Să facem o legătură între cele care se întâmplă acum în Biserica Ortodoxă a Antiohiei (războiul civil și persecuția creștinilor, răpiri și execuții) și ceea ce am pătimit și noi – poporul, preoții, călugării, călugărițele, arhiereii – când, într-o formă poate mai puțin sângeroasă, am trăit și noi sub presiunea unui regim fără frică de Dumnezeu. Anul acesta în întreaga Biserică Ortodoxă Română am încercat să readucem în prim-plan chipurile acelor bărbați și femei care au înfundat pușcăriile acelor vremuri: peste 2000 de preoți și monahi și multe mii de creștini mireni care au pătimit pentru credință și neam, am voit a aduce în fața dumneavoastră un părinte care a prins acele vremuri. Pentru toată această cohortă de oameni sfinți, care deja au plecat la Domnul, trebuie să mulțumim că avem acum libertatea credinței. Și pentru că l-am descoperit la Huși pe Părintele Mina Dobzeu, cel care se apropie de vârsta de 100 de ani (are 96 de ani), iată că l-am invitat acum în fata dumneavoastră. El este cel ales de Părintele Nicolae Steinhardt să îl încreștineze în închisoare, Părintele Mina săvârșind această lucrare a Botezului. Cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, pentru că anul acesta a fost închinat mărturisitorilor credinței ortodoxe în vremea comunismului, vi-l prezint cu drag și-i oferim, în numele dumneavoastră, distincția „Crucea Moldavă” pentru tot ceea ce părintele a făcut, și prin fapte și prin rugăciune, în vremurile grele de atunci, dar și în vremurile pline de dificultate ale zilelor noastre. Nu știm câți ani îi va mai dărui Dumnezeu în această lume, căci cu un picior părintele este deja în Împărăția Cerurilor, însă noi îi urăm  la mulți ani cu sănătate!” (doxología)


"Dacă vreţi preoţi mai buni, naşteţi-i!"Vlad Mușat 24.10.2017

Nu sunt nedus la biserică, dar datoria mea de creștin este să merg la Sfântul Maslu, la Sfânta Liturghie, de fiecare dată când acestea se săvârșesc. De ce nu merg mai des, când am ocazia? Pentru că inventez scuze, sau nu am răbdare, sau îmi găsesc o altă ocupație. Și sunt trist, sunt trist pentru că am ratat încă o întâlnire cu Hristos, n-am aprins lumânări pentru tata, pentru cei decedați din familie, nu m-am rugat pentru mama, pentru cei bolnavi. Vedeți cât de mult am pierdut? Sufletul îmi rătăcește într-o temniță ale cărei gratii sunt construite dintr-un aliaj foarte rezistent, din lene și indiferență.

De ce ne lăsăm manipulaţi?

citește articolul

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI