Spotlight Romania - FilmFestival Cottbus 2022: Filme românești și întâlniri de limbă și cultură română la Cottbus, în GermaniaDr.phil. Cătălina Ene Onea 14.12.2022

Trenul regional RE2, care pleacă din Berlin spre Cottbus din oră în oră, se leagănă pe șinele din Spreewald (pădurea râului Spree, cel care trece prin capitala Germaniei), îngânând un calm apel la liniște și liniștire. Fără semnal constant de telefon sau internet, doar tu cu gândurile tale, fără vagon restaurant sau bistro, doar tu cu apa și gustarea din dotare, odată ce te apropii de Cottbus, ești parcă mai aproape de tine. La doar 100 de km de forfota cosmopolitului Berlin, micul orășel german atestat documentar la 1156, păstrând și astăzi un flair medieval, și în care mai trăiește încă o parte din minoritatea sorbilor în Germania (de aceea pe plăcuțele cu nume de străzi sau clădiri se întâlnesc inscripții bilingve), se transformă de multe ori într-un portal spre o altă lume: tumultul metropolei dispare, agitația se estompează, cadența pașilor scade, până și ritmul inimii încetinește, oferindu-ți astfel răgazul unei respirații în plus.

În ritm de film

citește articolul


O iubire de care nu te poți săturaGabriela Băducu 09.12.2022

”Dacă viața noastră se limitează doar la ceea ce este palpabil, amărăciunea lumii ne va seca sufletele destul de curând.”

Federația Rusă a fost recunoscută deunăzi drept stat care sponsorizează terorismul și recurge la mijloace teroriste. Chiar dacă nu are forță obligatorie, conform rezoluției adoptată cu câteva zile în urmă de Parlamentul European, acțiunile invadatoare ale Rusiei în Ucraina sunt declarate acte de terorism și crime de război - sursa: www.europarl.europa.eu

citește articolul


Realitatea haricăFizician dr. Sabina Ene 08.12.2022

”Subiectele principale ale timpului nostru sunt iubirea şi fericirea, insule de sacru, tot ce ne-a rămas.” (Pascal Bruckner)

Icoana Iisus Hristos- Pantocratorul din înalta cupolă a bisericilor ne amintește mereu, privindu-ne, că I s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. ”Puterea, atât în cer cât și pe pământ, este iubirea până la Înviere și dincolo de ea. Trebuie să  iubești până  îl faci să învieze încă din viață pe cel pe care îl iubești” (Părintele Ion Buga).  Iubirea încape toată doar în viața veșnică, într-un univers haric.

citește articolul

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI