”Fapta trebuie să consune cu rugăciunea”15.05.2020

A mai zis avva Moise: „Dacă fapta nu consună cu rugăciunea, degeaba te ostenești”. Un frate a întrebat: „Ce înseamnă: fapta trebuie să consune cu rugăciunea?”. Bătrânul a zis: ”Înseamnă să nu mai facem păcatele pentru care ne rugăm. Când omul renunță la propria voință, atunci Dumnezeu se împacă cu dânsul și îi primește rugăciunea”. Un frate a întrebat: „În toate ostenelile omului, ce-l ajută cel mai mult?”. Bătrânul îi zice: „Dumnezeu îl ajută. Căci este scris: Dumnezeu este scăparea noastră și puterea, ajutorul nostru în necazurile care ne-au lovit foarte tare”.


România în epoca post-creștinăSilviu Alupei 13.05.2020

Semnalul Arhiepiscopului Ioachim

  • După „AVERTISMENTUL Episco­pului vizionar” (P.S. Gurie Georgiu, nr. 153, iunie 2018), revista CONȘTIINȚA mediatizează „SEMNALUL Arhiepi­scopului realist”. „Trăim oare o epo­că POST-CREȘTINĂ?” – se întreba, în 2013, Arhiepiscopul IOACHIM GIO­SANU, într-o carte a sa, cu eseuri-la­ser, intitulată „Creștinismul abia în­cepe”.
  • Acum, la sfârșit de an 2018, în prag de prim CENTENAR și în peri­oada tristă a post-Referendumului, cugetările și constatările Arhiep­sicopului IOACHIM aduc lumină în creier și clarviziune în gândirea or­todoxă a secolului 21. Adică în vre­muri de PRE-PARUSIE, cum tot reite­răm în revista CONȘTIINȚA?

citește articolul


În fața Lui zidurile cad!Georgiana Ionescu Iordache 12.05.2020

■ Primăvara lui 2020. Despre Locul Sfânt la un an distanţă de la minunata călătorie. Despre ce a urmat şi despre acum, despre noi şi rugăciune, despre învierea în simţiri şi mai ales în credinţă.

Învăţ să aflu că un interior fru­mos, curat, plin de iubire, poate controla un exterior atât de efemer, care în curând nu va conta. Nu asta ştim? Că în acel moment de aban­don din lumea fizică, moment ce tuturor ne este hărăzit, vom fi din nou pământ și ţărână. Ș va rămâne doar câte un suflet, pe care îl purtăm în timpul lumesc şi vom rămâne deci exact cu atât, şi asta poate însemna mult sau puţin, frumos sau urât, lumină sau întuneric, căci Dumne­zeu este Cel ce a lăsat să fim aşa cum suntem şi să putem alege cum vrem să fim.

citește articolul

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI