În doar câteva zile va începe un nou capitol al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cea de-a 67-a ediţie a Berlinalei îşi deschide porţile între 9-19 februarie 2017. Încă o dată sunt așteptate în capitala Germaniei nume sonore ale elitei cinematografiei internaţionale, precum şi jurnalişti şi iubitori de film din întreaga lume. Printre cei mai cunoscuţi actori care participă la Festival anul acesta se numără Richard Gere, Penélope Cruz, Catherine Deneuve sau Geoffrey Rush.
Programul complet a fost prezentat oficial de directorul Festivalului, Dieter Kosslick, în data de 31 ianuarie a.c., în cadrul unei conferinţe speciale de presă: pe lângă competiţia propriu-zisă, Wettbewerb, Berlinala 2017 găzduieşte şi alte secţiuni importante, fiecare cu un focus special: Panorama (filme originale, care îşi au premiera în cadrul festivalului), Berlinale Shorts (scurt-metraje), Forum (producţii avangardiste şi experimentale), Generation (filme pentru tineri), Berlinale Specials (producţii şi personalităţi inedite), Perspektive Deutsches Kino (filme regizate de tineri regizori germani), Hommage (omagiu unor personalităţi marcante din cinematografia internaţională), Retrospektive (anul acesta o retrospectivă a celor mai spectaculoase filme SF).
citește articolul
Sunt încă persoane care nu au înțeles gravitatea situației în care PSD aruncă din nou o țară întreagă. Discuțiile, reacțiile, evenimentele au depășit de mult sfera politică: discutăm deja despre trădarea și manipularea acestui popor de către o clică de infractori care se agață disperați de iluzia de putere pe care le-a dat-o votul unor români mințiți și înșelați și absenteismul altor români scârbiți și blazați. Ca și cum nu ar fi suficient caracterul penal al faptelor acestor așa-ziși politicieni (și mă refer aici inclusiv la modul în care au adoptat și au publicat această ordonanță a rușinii), atitudinea lor față de acest popor este incalificabilă.
citește articolul
Mănăstirea Ostrov cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” se află pe o insulă naturală a Oltului, în dreptul staţiunii balneo-climaterice Călimăneşti-Căciulata de care este legată printr-un pod rutier. Din vechime, cei ce au cunoscut-o au numit-o Mănăstirea dintre ape.
Biserica mănăstirii este ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521) şi a soţiei sale, doamna Despina, fiica despotului Ioan Brâncovici al Serbiei, şi a fost rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521. Este prima mănăstire de maici din Ţara Românească. După moartea soţului său (15 septembrie 1521) doamna Despina se retrage aici devenind monahia Platonida. În acest schit s-a mai călugarit şi mama lui Mihai Viteazul, care şi-a luat numele de Teofana.
citește articolul
-Dialog cu Margaritis Schinas, Membru al Parlamentului European-
Stimate Domnule Schinas, mulţumindu-vă pentru amabilitatea de a sta de vorbă cu redacţia Conştiinţa, vă întreb direct: care mai este locul lui Dumnezeu în Noua Europă?
citește articolul