Festivalul Internațional de Film de la Berlin a avut loc anul acesta în luna februarie, în format fizic, în ciuda momentului de apogeu la momentul respectiv al valului omicron din pandemia de coronavirus.
Organizatorii s-au încăpățânat să lase Berlinala 2022 să se desfășoare cu prezența personală a starurilor invitate și a publicului (la capacitate redusă), cei doi directori ai festivalului, Mariette Rissenbeek și Carlo Chatrian, accentuand în mai multe rânduri că „acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie să vadă din nou filme în cinema“. Cu siguranță nu au avut sarcina ușoară să își ducă planul la bun sfârșit, mai ales dacă ne gândim că exact înainte de startul ediției cu numărul 72 Senatul berlinez a înăsprit restricțiile legate de pandemie, ceea ce a dus, firește, și la modificări în desfășurarea Festivalului de film. Regulile de acces pentru participanți, public și presă au fost schimbate de mai multe ori, în funcție de diferitele ordonanțe date de conducerea Berlinului la fiecare cateva zile...
citește articolul
Ca să înţelegi că Dumnezeu sparge limitele atunci când este nevoie trebuie să-I simţi prezenţa prin actele Sale în acele locuri unde te-ai aştepta ca El să intervină cel mai puţin. Pudibonderiile blochează accesul omului liber la acele zări şi etape, cum ar spune Blaga, inhibându-l şi betonându-l programatic într-o paradigmă rigidă şi fixată. Dacă aş fi rău aş adăuga: fixistă!… Dar aşa sunt doar glumeţ!…Dar cum gluma bună precedă totdeauna lucrurilor serioase, trebuie să realizăm că îţi trebuie un bun simţ al măsurii, cum i-ar spune Ionel Brătianu marelui Profesor Nicolae Iorga, pentru a măsura dimensiunea grădinii lui Dumnezeu. Marele Grădinar este însuşi Dumnezeu şi multe specii de fenomene se pot adăposti în acest orizont… Măsurarea Marii Grădini se face numai cu sufletul sau cu mintea coborâtă în inimă, ca într-o isihie…
”Mare Ți-e Grădina, Doamne!”
citește articolul
Porții: 6-8
Timp de preparare: 5 MINUTE
citește articolul
”După ce, în viața mea, numai credința s-a dovedit a fi neclintită sub iureșul zădărniciilor, am învățat să cern cărți și convingeri.”
Asta este! sunt setat să fiu ortodox. Pentru a accepta sau nu un produs cultural, ceva din mine ține neapărat să vadă cum se poziționează conținutul lui în raport cu credința. Strict în ceea ce privește produsul cultural numit carte, mi se pare capital să identific afinitățile și aversiunile față de religie după cum se înțeleg ele dintr-un text și chiar să încerc să aflu cărei religii, confesiuni sau credințe îi este devotat autorul. Este credincios? Ce fel de credincios este? În iconomia bibliotecii mele, voi ține cont de aceste aspecte. Fiindcă tocmai îmi reașez biblioteca.
citește articolul