Nu mai puțin de 305 de persoane au fost ucise, vineri, 24 noiembrie, în urma detonării unei bombe și a unui tir armat deschis asupra mulțimii aflate lângă o moschee din Egipt, în Peninsula Sinai, la Bir-al Abed, în apropierea localității al-Arish. În urma atacului, Patriarhul ortodox al Alexandriei avea să declare într-un interviu acordat postului de televiziune grecesc ANT1: "Atacul din nordul Sinaiului este începutul multor rele în Orientul Mijlociu. "Sunt foarte îngrijorat. Cu o lună în urmă, am avut onoarea să-l întâlnesc pe Președintele egiptean și am dezbătut marea nevoie de frățietate. Acum, ne confruntăm cu o mare problemă a ariei Muntelui Sinai. Părinții noștri, mănăstirea noastră și bisericile se află în fața unui semn de întrebare: Ce se va întâmpla mâine?", a adăugat patriarhul. "Regret. Ne apropiem de zile foarte dificile. Evenimentele vor avea loc unul după altul", a spus Primatul. , referindu-se la "criza subterană" din rândul islamiștilor. De atac au fost suspectați militanții jihadiști, iar islamiștii care se rugau în moschee la momentul atacului făceau parte dintr-o confesiune islamistă considerată eretică de către grupările jihadiste: sufismul.
(lonews.ro)
Vizita istorică a Patriarhului Kiril al Rusiei cu prilejul hramului Catedralei patriarhale s-a încheiat în data de 28 octombrie 2017 cu un discurs solemn în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Cu poporul rus s-a făcut un experiment monstruos care a demonstrat întregii lumi că nu poţi construi o societate fără Dumnezeu”, a declarat Întâistătătorul Rusiei.
Nu întâmplător, Patriarhul a ales ca temă „mărturisirea credinţei ortodoxe în sistemul de stat ateu”, ţinând cont că în acest an se împlinesc 100 de ani de la Revoluţia Bolşevică. „Secolul XX a fost o epocă dificilă pentru Ortodoxia din întreaga lume. Mulţi fraţi ai noştri au fost nevoiţi să treacă prin coşmarul catastrofei din Asia Mică. Bisericile Ortodoxe din Europa de Est au fost supuse unei altfel de încercări şi anume prigoanei din partea ateismului militant. Sute de mii de creştini ortodocşi – ierarhi, clerici, monahi şi mireni – au fost arestaţi sub diferite pretexte. Mulţi dintre aceştia au fost executaţi, adesea fără niciun fel de proces care să-i condamne”, a spus el, amintind că, începând cu 1918, în Rusia a început închiderea mănăstirilor şi bisericilor, iar „prigoana împotriva credincioşilor a dobândit un caracter sistematic şi de masă”.
citește articolul
Îl știam împovărat de ani și de amarul exilului, grav bolnav în ultimele luni, dar alungam din minte gândul că se apropie ziua despărțirii. După 96 de ani de viață, dintre care 71 petrecuți în exil, în ziua Sfântului Nicolae, la prânz, Regele s-a urcat la cer, în acea parte de cer numită România sublimă, o Românie unde și-au dat întâlnire adevăratele elite ale neamului: sfinții, martirii, eroii și mărturisitorii. Din clipa în care Casa Regală a anunțat decesul Suveranului, nu doar apropiații, ci, culmea cinismului, parcă mai abitir inamicii Majestății Sale s-au grăbit să deplângă dispariția Suveranului.
Vă propun să zăbovim puțin asupra unui moment esențial din viața Majestății Sale: 6 septembrie 1940. În Catedrala Patriarhală din București, imediat după abdicarea lui Carol al II-lea, Mihai a fost încoronat cu Coroana de Oțel și uns rege de către patriarhul de atunci, Nicodim Munteanu. În timpul ceremoniei a fost rostită în dreptul său această rugăciune: ”Doamne, Dumnezeul nostru, Împăratul împăraților și Domnul domnilor, care prin Samuil profetul L-ai ales pe David, robul Tău, să fie rege peste poporul Tău, Israel, ascultă acum cererea noastră smerită și caută din locașurile Tale spre robul Tău acesta Mihai, pe care ai binevoit să-l așezi rege peste poporul Tău cel sfânt, pe care L-ai răscumpărat cu Scump Sângele Unuia Născut Fiul Tău: binevoiește să fie uns cu untdelemnul bucuriei, înveșmântează-l cu puterea cea de sus, pune pe capul său o coroana din aur curat, dă-i lui viață îndelungată...” Îndată tânărul rege a fost uns cu Sfântul și Marele Mir, apoi a primit Sfânta Împărtășanie, pentru ca la final în catedrală să răsune polihroniile: "Întru mulți ani, Stăpâne!” și "Pe Stăpânul nostru, Doamne, îl păzește întru mulți ani!”
citește articolul