Persecuții și intoleranță04.12.2017

Crime pe motive religioase, incendieri de biserici şi atacuri asupra unor clerici sunt câteva dintre gravele incidente înregistrate în cel mai nou raport al Centrului de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa (CRFO). Faţă de anul 2015, cazurile raportate şi analizate au crescut simţitor în 2016. Dintre zecile de cazuri înregistrate, cele mai numeroase au fost raportate în Ucraina. Cu toate acestea, la nivelul ţărilor menţionate, Centrul de monitorizare a identificat abateri de la drepturile ortodocşilor precum întreruperi de procesiuni religioase, solicitări de demolare a unor biserici, furturi din lăcaşurile sfinte, incendierea unor autoturisme aparţinând clericilor, ameninţări cu bombă în incinta unor lăcaşuri de cult etc.  În topul infracţiunilor comise asupra ortodocşilor se află uciderea unei soţii de preot în Ucraina, după ce criminalii au pătruns în locuinţa familiei, şi omorârea unui călugăr dintr-o mănăstire rusească. În anul 2016 atacurile împotriva ortodocşilor s-au înmulţit considerabil. Potrivit raportului CRFO, Biserica Ortodoxă a Greciei s-a confruntat cu numeroase restriciţii ale libertăţii de expresie, deoarece unii reprezentanţi ai statului au încercat îndepărtarea implicării Bisericii în sistemul de învăţământ şi nu numai. Potrivit unui studiu, din 1910 numărul total al ortodocşilor s-a dublat şi a ajuns astăzi la peste 260 milioane, dintre care Rusia având peste 100 milioane. Dacă ne raportăm la creştinii din lumea întreagă, perioada 2015 – 2017 este considerată cea mai dificilă din toate timpurile în ceea ce priveşte persecuţia religioasă. Anul trecut, peste 215 milioane de creştini au fost afectaţi de persecuţii şi intoleranţă religioasă.

www.basilica.ro


Umorul mai eliberează poporul?Vlad Mușat 30.11.2017

“Umorul e o forţă; nimic nu uneşte mai bine ca râsul.” (Lev Tolstoi)

M-am gândit să scriu câte ceva despre umorul din ziua de azi şi m-am întristat. Nu ştiu când şi unde s-a pierdut această calitate a românului, de a trece peste situaţii mai puţin plăcute. Umorul nu mai este ce a fost. Teatrul mai păstrează vie flacăra, dar în industria cinematografică şi a televiziunii, acest mecanism defensiv s-a stricat. Băşcălia, hăhăitul au înlocuit ironia, aluzia fină.

citește articolul


Ce au pățit cei de la Lidl în Bulgaria și în Cehia după ce au șters crucile de pe ambalaje29.11.2017

Cetățenii Uniunii Europene deranjați de decizia celor de la LIDL de a îndepărta crucile și/sau alte simboluri religioase de pe ambalajele produselor vândute de către acest lanț de magazine nu s-au limitat doar prin a critica atitudinea și gestul făcut de către această companie ci au apelat și la unele forme de protest inedite. În Cehia de pildă, pentru a le da un răspuns ferm de contestare a deciziei de a îndepărta crucile de pe bisericile ortodoxe prezente pe anumite ambalaje, un bărbat din orașul Olomouc s-a prezentat la cumpărături îmbrăcat într-o haină de călugăr și cu un crucifix uriaș în brațe. Însoțit de o femeie îmbrăcată în alb, bărbatul a încărcat un coș de cumpărături cu produse grecești, apoi când au ajuns la casă au decis să plece, spunând că nu au cu ce plăti. Poliția a fost chemată la fața locului însă n-a putut lua nici o măsură legală, pentru că nu fusese comisă nici o infracțiune.

Managerii magazinului din Olomuc însă spun că a fost necesar să cheme poliția pentru că excentricul cuplu de “cumpărători” înfricoșau clienții prezenți în supermarket, potrivit expats.cz.

Nici bulgarii nu au reacționat tocmai într-un mod prea “prietenos” la decizia celor de la Lidl de a îndepărta crucile de pe anumite ambalaje ale produselor vândute de către lanțul lor de magazine. Pe geamul unui supermarket au lipit mai multe afișe dispuse în formă de cruce de culoare neagră, pe care era printat logo-ul firmei, iar deasupra sa o inscripție în limba arabă. Sursa: Glasul.info

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI