Despre ce modele mai vorbim?… Costin Jacob 11.12.2016

Democraţia ca dementocraţie!…

Formula de mai sus este ironică, dar nu fericită pentru că, nu-i aşa?!, noi, românii credem în demo-craţie (luând ca model SUA, UK după Brexit, Belgia care nu semnează tratate cu Canada sau ceeeeeeee?!…) Am vorbit adesea despre aşa ceva!… Încă un motiv autentic să vorbim despre asta după alegerile din Încă Unitele State ale Americii!… Unite cu cine?!… În niciun caz cu realitatea!…

citește articolul


Occidentul, în căutarea Lui HristosGabriela Băducu 08.12.2016

„În Ortodoxie, Dumnezeul cel nevăzut devine văzut prin ochii propriei conștiințe”

„Și zic vouă că mulți de la răsărit și de la apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov în împărăția cerurilor. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.” – Matei 8, 11-12. Un text cu un mesaj cutremurător care îi vizează în mod expres pe creștini, proiectând viitorul sumbru al privilegiaților sătui deja de Dumnezeu.

citește articolul


Ateism și CredințăNicușor Nacu 06.12.2016

Introducere la situație

Manifestarea unei credințe, substanțial atașată valorilor, nu depinde de capacitatea de inhibare a voinței de a te opune la ceea ce o contrazice, ci de conștienta ei controlare în plan vizibil, demonstrând celui căruia i te adresezi că modelul critic, generând, uneori, agresivitate, variabil practicat și circumstanțiat până la absurd, poate fi stăpânit dinspre un set de valori. Una dintre valorile care generează coeziune la nivel interior este aceea a credinței într-un Absolut personal. Nu suntem specimene antrenate să ne exersăm pe teritoriul experimentelor sociale, ci ființe în mișcare continuă utilizând spațiul voinței ca singurul activator al valorilor în care credem. Chiar răspunsul la o provocare, dacă este dat în raport cu acest set de valori interioare, de la care nu abdică nici o ființă care crede în ele, sfârșește, până la urmă, într-o lecție de umanism. Această lecție este realmente vizibilă în raportul pe care-l întreține credința într-un Dumnezeu cu ateismul.

citește articolul

A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI