Ne plâng morțiiPr. dr. Claudiu Băzăvan 11.01.2021
De când s-a declanșat pandemia, nu doar stările de spirit, planurile, grijile, zilele și nopțile ne sunt diferite. Nu doar viața, ci și moartea ni s-a schimbat.
De când s-a declanșat pandemia, nu doar stările de spirit, planurile, grijile, zilele și nopțile ne sunt diferite. Nu doar viața, ci și moartea ni s-a schimbat.
„Stați lângă Hristos și lângă Părinții Bisericii!”
Fapte și întâmplări nemaivăzute se întâmplă zilele acestea: forțe uriașe, de represiune fizică dar și mediatice, puse în slujba unui stat condus, vremelnic, de niște oameni fără Dumnezeu, fără nicio credință, au dezlănțuit un atac fără precedent, împotriva Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împotriva credincioșilor ortodocși.
■ Mistuirile sufleteşti şi neliniştile pastorale consemnate de Părintele doctor Mihai Claudiu BĂZĂVAN în cartea „Jos anafura, sus drojdia!”, la vreme de pandemie isterizată şi de amânare sine die a sfintei Euharistii, la prima vedere par doar frământări „de ficţiune pastoral-liturgico-sociale”, unde îşi exprimă nemulțumirea, uimirea şi consternarea faţă de felul cum s-a „gestionat” viața liturgică a Bisericii Ortodoxe Române, în perioada stării de urgenţă.
■ Cartea, însă, este o diagnoză excelentă a timpului prezent, care prevede o sumbră prognoză eshatologică a lumii, întrucât alun-gând pe Dumnezeu din creaţia Sa, „peste noapte șandramaua de lux s-a năruit, fiind construită pe interese meschine şi susţinută de aburii orgoliului, deoarece lumea artificială nu putea rezista la nesfârşit; Turnul Babel s-a prăbuşit”.
”Să-I deschidem ușa sufletului și să lăsăm Pruncul să prindă viață în noi!”
„Interesant este faptul că în limba ebraică, Betleem se traduce prin Casa pâinii - „Eu sunt pâinea vieții.“ – Ioan 6, 48, iar în limba arabă prin sintagma Casa cărnii. Mai mult decât atât, prin expresia Sfinte Tare din cadrul imnului Trisaghion („Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără de Moarte, miluiește-ne pe noi!“) se face referire la Fiul Lui Dumnezeu, la adevărul întrupării Sale, Dumnezeu S-a făcut om, a devenit palpabil, carne și oase, pentru fiecare dintre noi.“ Acestea sunt cuvintele părintelui, al căror ecou încă răsună în amintiri și prin care retrăiesc aceleași sentimente avute cu ceva timp în urmă, în biserica Nașterii Domnului din Betleem.
Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan
Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună
Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu
Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică
Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică
Tentația reprezentării simbolice a Învierii -Nicușor Nacu
Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea
Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună
Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader
Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene
Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru
Servit cu îngeri sau demoni
„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu
Un loc de cinste în ceruri
Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv