Lupta împotriva COVID-19Dr. Roxana Constantinescu 03.11.2020

Sistemul imunitar este un sistem complex, alcătuit din mai multe elemente,care prin buna lor funcționare asigură funcția imună a organismului. Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva agenților patogeni: viruși, bacterii, paraziți, astfel încât să se mențină sănătos și de a face diferența între celulele proprii (self) și cele străine (non-self). Acest sistem este reprezentat de o rețea complexă de celule și molecule care ne protejează de microorganisme și substanțe ”străine corpului” și ne împiedică să dezvoltăm boli. Rezistența organismului față de infecții se manifestă prin mijloace de apărare specifice și nespecifice.

Modalitățile de apărare nespecifice constituie rezistența naturală a organismului și este reprezentată de: 1.barierele mecanice (date de integritatea mucoaselor și epidermei); 2.barierele fizico-chimice realizate de aciditatea sucului gastric; 3.moleculele antibacteriene: imunoglobulinele și lizozimul; 4.tranzitul intestinal, fluxul secrețiilor bronșice și al urinei, contribuie continuu la eliminarea agenților infecțioși; 5.ingestia și distrugerea bacteriilor de către un anumit tip de leucocit-granulocitele pentru bacteriile care au depășit barierele cutanate și mucoase.

citește articolul


Șandramaua de lux s-a năruitPr. dr. Claudiu Băzăvan 02.11.2020

”De atunci oamenii caută explicații, soluții și speranțe”

Animați de cele mai îndrăznețe idealuri și aroganți până la cer, oamenii au proiectat o lume fără Dumnezeu. Pentru punerea în operă a cutezătorului plan, a fost nevoie întâi de toate să Îl evacueze pe Intrus:

citește articolul


Către prieteni, la vremuri de încercarePr. dr. Claudiu Băzăvan 30.10.2020

Dragii mei,

Scriu aceste rânduri cu gândul la voi, cei care în diferite împrejurări mi-ați ieșit în calea vieții. Cu fiecare am petrecut minute, ceasuri, zile sau săptămâni adunate în spațiul sacru al bisericii, la scaunul de spovedanie, în casele voastre sau în călătorii memo-rabile. De atâtea ori am împărtășit bucurii și necazuri, împreună am râs și am plâns. Vă simt îngrijorați, triști, însingurați, copleșiți de un acut sen­timent al abandonului, căutând cu încordare sprijin și nădejde. Cum nu știu când ni se va îngădui să ne vedem față către față, să ne vorbim aievea și să ne îmbrățișăm strâns, vă trimit gândurile de mai jos, nădăjduind că vă vor folosi la refacerea moralului și la recuperarea bucuriei de a fi.

citește articolul


A apărut nr. 222-228 martie - septembrie 2024

Din sumar:

Cele mai bune roade - pr. dr. Claudiu Băzăvan

Nimic nou sub soare - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumea nu ne va opri din drum - Gabriela Băducu

Atentat asupra Cinei - pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Doar adevărul ne face liberi! - Pr. prof. dr. docent Mihai Valică

Tentația reprezentării simbolice a Învierii  -Nicușor Nacu

Destinații coolturale - Dr.phil. Cătălina Ene Onea

Drag mi-e jocul românescu - pr. Eduard Ioan Rădună

Lumină în ceața toamnei - Carmen Elena Toader

Labirintul timpului regăsit - Sabina Ene

Cât a mai rămas din chipul Mariei? - Constantin St. Dogaru

Servit cu îngeri sau demoni

„Sângele vorbește” - Dr. Roxana Constantinescu

Un loc de cinste în ceruri

Dovlecel cu carne de vițel - Marian Paraschiv

PARTENERI