Provocarile zilei

Lumea nu ne va opri din drumGabriela Băducu 30.09.2024

„Vârful vieții mistice este întâlnirea cu Hristos care vorbește în inimile noastre prin Duhul Sfânt.“ – Sfântul Simeon

Cu câteva zile în urmă, la una dintre principalele intersecții din centrul orașului, asist la o scenă care, cu tristețe recunosc, mi-a dat de gândit. Câțiva puști, de cel mult doisprezece ani, așteptau pe lângă biciclete culoarea verde a semaforului, direcția lor fiind ușor dreapta față de sensul trecerii de pietoni, astfel încât, la plecare, aceștia aveau să se intersecteze cu persoanele care așteptau aceeași culoare verde a semaforului. Secundele au trecut, dar copiii stând încă pe loc, o doamnă i-a îndemnat să treacă, pentru ca și ceilalți pietoni să avanseze. Răspunsul categoric al micuților nu s-a lăsat așteptat: „Nu vrem!“ Acest episod deloc singular, alături de numeroasele știri referitoare la violența în școli, față de profesori și chiar dintre elevi, deja arhicunoscutul bullying, converg la concluzia că noi înșine suntem cauza tuturor problemelor cu care lumea întreagă se confruntă. Nu cumva copiii noștri vor ajunge lideri politici ori conducătorii unor instituții unde vor fi puși în situația adoptării unor decizii care se vor dovedi nefericite pentru întreaga populație, pentru creștini și pentru lumea toată. Decizii determinate de orgoliu, de mânie, de ură... Având în vedere prezentul tumultuos al copiilor noștri și posibilul viitor sumbru, cum rămâne cu vorbele Mântuitorului? „Căci Împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia. Adevărat grăiesc vouă: Cine nu va primi Împărăția lui Dumnezeu ca un prunc, nu va intra în ea.“ – Luca 18, 16-17. Mai este loc pentru vreunul dintre noi în Împărăția Cerurilor? Să nu deznădăjduim totuși, „cele ce sunt cu neputință la oameni, sunt cu putință la Dumnezeu.“ (Luca 18, 27). Prin rugăciune stăruitoare, prin pocăință și smerenie, mai putem schimba ceva!

citește articolul


Foamea de putere nu știe de principiiGabriela Băducu 11.03.2024

”Și totuși, la final, iubirea va umple abisul necredinței”

18 decembrie 2023: printr-o hotărâre oficială a Vaticanului, s-a decis că preoții romano-catolici vor putea să acorde binecuvântare cuplurilor de același sex, câtă vreme aceasta nu va avea loc în cadrul ritualurilor ori liturghiilor obișnuite ale Bisericii Catolice (sursa: hotnews.ro)

citește articolul


Să pregătim ieslea, vine Domnul! Gabriela Băducu 18.12.2023

”Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul!” (Luca 2, 10)

A sosit timpul cel mai frumos din an și totodată șansa de a îngropa trecutul și a pune bun început: „Ea va naște Fiu și vei chema numele Lui Iisus, căci El va mântui poporul său de păcatele lor.‟ - Matei 1, 21 – Dar începutul lunii decembrie, care ar fi trebuit presărată cu entuziasm și bucurie, s-a dovedit a fi un amalgam de stări dintre cele mai întunecate, absurdul, haosul și ostilitatea descriind cel mai bine realitatea pe care o trăim în aceste zile.

citește articolul


Pământul în care curge lapte, miere și mult sângeTraian Ionescu 31.10.2023

În ultimele săptămâni ați fost inundați de informații din mass-media cu privire la conflictul dintre Fâșia Gaza și Israel, cu termeni precum Palestina, teritoriul împărțit în două, susținerea Israelului de către SUA, disputele dintre arabi și evrei, fiecare grup având propria lor perspectivă și cerându-și drepturile. Conflictul israeliano-palestinian este unul dintre cele mai vechi și mai complexe conflicte din lume, cu rădăcini istorice și religioase profunde. În esența sa, este un conflict pentru teritoriu, pentru pământ și drepturi istorice. Conflictul în curs de desfășurare și cu final imprevizibil între statul Israel și palestinieni început la mijlocul secolului al XX-lea. În cele ce urmează, voi prezenta pe scurt contextul istoric al acestor două națiuni și motivele disputelor dintre ele.

Ținutul făgăduinței

citește articolul


Zbateri și abateri de traseuGabriela Băducu 17.07.2023

”În definitiv, cine suntem și ce vrem cu adevărat?”

Iată că a sosit mult așteptata dată de 15 iunie, sfârșitul anului școlar, poate cel mai tumultuos din ultimii ani, precedat de trei săptămâni presărate de incertitudine, nervi întinși la maximum, teama că viitorul tinerilor va fi suspendat. Dar pentru că totul are un final, greva a încetat, anul școlar s-a finalizat, profesorii și-au văzut salariile majorate, ce-i drept nu cu cât și-ar fi dorit, elevii au lacune trecute cu vederea, pentru scopul îndreptățit al dascălilor, iar părinții au rămas cu soldul contului bancar diminuat substanțial, căci meditațiile nu doar că au continuat, ci s-au intensificat în perioada cu pricina. Cu alte cuvinte, un talmel balmeș care nu a adus nicio schimbare învățământului românesc, din ce în ce mai șubrezit. Nu a trecut multă vreme și cadrelor didactice le-au urmat magistrații, la rândul lor intrați în grevă. Ca nu cumva să le sară rândul, medicii au anunțat că vor protesta și ei, că doar dreptul la grevă este garantat prin Constituție. Desigur că, atât dreptul la învățătură, cât și accesul liber la justiție și dreptul la ocrotirea sănătății sunt prevăzute în Legea fundamentală, însă interesele unora ori ale altora sunt mai bine reprezentate, în detrimentul unor categorii sociale care nu au la îndemână decât varianta acceptării.

citește articolul