Traficul auto ucide, zămisleşte nevrotici, alienează. Societatea este indiscutabil dependentă de traficul auto şi această dependenţă constrânge persoana umană pe de o parte la detenţie, pe de alta la un fel de sclavie. Iar detenţia şi sclavia sunt, după părerea celor mai mulţi teologi, mărci ale societăţii apocaliptice.
Eroul zilelor noastre
citește articolul
2017 a fost declarat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”. Cum pe 26 martie se împlinesc patru decenii de la trecerea la Domnul a Patriarhului Justinian, era previzibilă aducerea în prim-plan a personalităţii celui care a condus Biserica vreme de aproape 30 de ani, în cea mai sângeroasă perioadă a istoriei sale. Surprinde totuşi enunţul de mai sus, prin care Patriarhul Justinian pare să îi asimileze pe apărătorii Ortodoxiei din vremea comunismului şi să devină un fel de portdrapel al rezistenţei anticomuniste.
Se ştie prea bine că patriarhul a elaborat o strategie de protecţie a instituţiei Bisericii, colaborând cu fostul regim pentru a salva libertatea de credinţă, după cum el însuşi îi mărturisea unuia dintre apropiaţii săi, viitorul mitropolit Bartolomeu Anania: „Vreau ca pe durata acestei stăpâniri preoţii mei să nu fie în puşcărie, ci în bisericile lor, să facă Liturghie, pe cât este posibil”. A rămas definitorie pentru politica patriarhului recomandarea adresată episcopului Oradiei Nicolae Popovici, care critica deschis regimul: „Ascultă de ei, dar fă ce ştii, aşa cum fac eu”. Opoziţia faţă de regimul comunist îl costase de altfel pe Nicolae Popovici chiar scaunul de patriarh: în 1945 candidatul cu cel mai mare sprijin în Sinod era episcopul Oradiei, dar sub presiunile extreme ale ocupanților sovietici și colaboraționiștilor comuniști, ierarhul ardelean a renunţat la o eventuală candidatură, convingându-şi susținătorii să îl sprijine pe Justinian Marina.
citește articolul
Moscheea şi Patriarhia
Biserica Ortodoxă Română nu se opune oficial demersului Cultului Musulman din România de a ridica o moschee de mari dimensiuni în capital. "Patriarhia nu se opune construirii unui lăcaş de cult, al unui cult oficial recunoscut de stat. Problema ridicării moscheii nu are legătura strict cu biserica, ci cu Guvernul, care dă aprobările. Personal, am fost asigurat de Secretariatul pentru culte că e vorba de o moschee mai mare decât cea dintr-un oraş de provincie, şi că nu e vorba de un centru de pregătire a unor lideri islamici", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
citește articolul
Fără îndoială şi vouă vi se întâmplă să fiţi sunaţi, când vă e lumea mai dragă, de diferiţi angajaţi ai unor bănci, societăţi de asigurări, agenţii de publicitate şi alte firme care au o unică sarcină de serviciu: sondaje și iar sondaje. În cele mai multe situaţii, acceptul Dvs le asigură acestora nu doar locul de muncă, ci şi o primă consistentă. Iată mai jos un dialog purtat zilele trecute între reprezentanta unei bănci şi clienta ei.
citește articolul